Cursus Jeugdboeken schrijven voor gevorderden

30/09/2023

Tijdens de maanden dat Nederland vanwege het corona-virus in lockdown zat, startte Enne Koens een online schrijfcafé met het thema ‘jeugdboeken schrijven’ . Nu zet ze dit schrijfcafé voort, niet meer online, maar met een cursus bij ons in de winkel!

In deze gevorderde cursus wordt verwacht dat je met een idee, begin van een plot en een aantal scènes uitgeschreven van start gaat. In zes bijeenkomsten gaan we focussen op afmaken: De plot uitwerken en perfectioneren, stoeien met stijl, taal en ritme. Past het verhaal bij je doelgroep? Klopt de taal bij je personages? Is het van A tot Z spannend? Wie ben jij in het kinderboekenlandschap en wat heb je te zeggen? Wat zijn de vereiste voor de opmaak van je manuscript als je het naar een uitgever stuurt en wat moet er eigenlijk in die begeleidende brief? Een toegepaste cursus op jou en je manuscript. We gaan veel lezen en feedback geven, maar de sessies zullen ook altijd inspireren, nieuw materiaal opleveren en techniek behandelen.

Wanneer:
De zes maandelijkse bijeenkomsten van 11 – 14.00 uur zijn op de volgende zaterdagen:
30 september
4 november
25 november
16 december
20 januari (2024)
10 februari (2024) 
(neem lunch mee, maar er is ook een supermarkt nextdoor)

Prijs: 450 euro

Inschrijven voor deze cursus doe je bij Enne Koens: enne.koens@gmail.com 

Over Enne Koens:
Enne Koens schrijft theaterteksten en (prachtige) kinderboeken. Haar boeken vallen vaak in de prijzen, zowel in Nederland als in het buitenland. Daarnaast is ze een ervaren en inspirerende schrijfdocent.

locatie: In de winkel

aanvang: 11:00

 

Schrijfinspiratie – Cursus voor volwassenen

30/09/2023

Tijdens de maanden dat Nederland vanwege het corona-virus in lockdown zat, startte Enne Koens een online schrijfcafé met het thema ‘jeugsboeken schrijven’. Nu zet ze dit schrijfcafé voort, niet meer online, maar met een cursus bij ons in de winkel!

Schrijfinspiratie
Deze cursus is voor zowel beginners als gevorderden. We gaan vooral heel veel schrijven, heel veel lol maken met taal, genres uitproberen en onszelf verrassen. Alles komt voorbij: van technische opdrachten, via zintuiglijke oefeningen, naar het beschrijven van een herinnering. Je gaat los van verwachtingen over wat iets zou moeten worden op onderzoek naar wat er ontstaat op het papier. Je vindt nieuwe schrijfinspiratie en invalshoeken, en laat je verrassen door wat er ontstaat. Boven alles staat het schrijfplezier in deze schrijfcursus centraal. Elke keer anders, altijd resultaat.

Wanneer:
De zes maandelijkse bijeenkomsten van 14.30 – 16.30 uur zijn op de volgende zaterdagen:
30 september
4 november
25 november
16 december
20 januari (2024)
10 februari (2024) 

Prijs: 320 euro

Inschrijven voor deze cursus doe je bij Enne Koens: enne.koens@gmail.com 

Over Enne Koens:
Enne Koens schrijft theaterteksten en (prachtige) kinderboeken. Haar boeken vallen vaak in de prijzen, zowel in Nederland als in het buitenland. Daarnaast is ze een ervaren en inspirerende schrijfdocent.

locatie: In de winkel

aanvang: 14:30

 

Kinderboekenweek – Bij mij thuis

04/10/2023 - 15/10/2023

Van woensdag 4 oktober tot en met zondag 15 oktober is het Kinderboekenweek! De leukste (en langste) week van het jaar.

In de Kinderboekenweek vieren we dat lezen zo ongeveer het leukste is dat je kunt doen én dat er heel veel prachtige kinderboeken gemaakt zijn.

Het thema van de Kinderboekenweek is dit jaar BIJ MIJ THUIS. Door te lezen kun je, zonder aan te bellen, bij heel veel verschillende huizen binnen gaan en zien hoe andere mensen leven. Ideaal voor nieuwsgierige, onderzoekende mensen dus!

Aan het begin van de Kinderboekenweek worden de Gouden Griffel en het Gouden Penseel uitgereikt.

Tijdens de Kinderboekenweek organiseren we een aantal activiteiten:

En natuurlijk hebben we het Kinderboekenweekgeschenk voor je klaar liggen. Als je tijdens de Kinderboekenweek voor €13,50 aan boeken koopt, krijg je het cadeau. Het geschenk is dit jaar geschreven door Sanne Rooseboom, met illustraties van Sophie Pluim. Eerder maakten zij het avontuurlijke boek Mot en de metaalvissers samen.

Yvonne Jagtenberg maakte het prentenboek voor de Kinderboekenweek. Mijn huis is jouw huis. Vanaf 4 oktober is dit voor €8,25 te koop. In de Bibliotheek aan de Neude speelt op 4 oktober een voorstelling naar aanleiding van dit boek. Yvonne Jagtenberg is daar zelf ook bij en signeert haar boeken voor wie wil. Meer informatie over deze voorstelling vind je op de website van de Bibliotheek

Meer informatie over de Kinderboekenweekactiviteiten vind je in de agenda op deze website.

aanvang: 00:00

 

Anna Woltz vertelt over haar nieuwe boek

04/10/2023

We openen de Kinderboekenweek op spetterende wijze: Anna Woltz komt op bezoek!

Dezer dagen verschijnt haar nieuwe boek (11+):  De spin en de sleutel.
Anna vertelt in deze bijeenkomst over het boek. Je hoort van haar hoe ze op het idee voor dit boek is gekomen, hoe lang ze er aan werkte, hoe ze onderzoek deed. Als echte fan van Anna wil je daar natuurlijk bij zijn. En ook voor jonge schrijvers-in-de-dop is het een echte aanrader om naar Anna te komen luisteren.

Al sinds haar twaalfde schrijft Anna boeken. Ze begon met elke zomervakantie een boek. Toen ze eenentwintig was, lag er voor het eerst een boek van haar in de boekwinkel. Inmiddels schrijft ze het hele jaar door. Met haar boeken won ze veel prijzen, zowel in Nederland als in het buitenland. De boeken van Anna zijn namelijk in heel veel talen vertaald. De spin en de sleutel is haar zevenentwintigste boek.

Om bij deze bijeenkomst voor fans vanaf 10 jaar te zijn, moet je je even aanmelden: info@kinderboekwinkelutrecht.nl

Nog geen 10 jaar, maar wel al een grote Anna-Woltz-fan? vanaf 16.00 uur kun je langskomen in de winkel en een handtekening laten zetten in je favoriete Anna-Woltz-boek!

De foto van Anna boven dit bericht is gemaakt door Carli Hermes.

aanvang: 15:30

 

Anna Woltz komt signeren!

04/10/2023

We openen de Kinderboekenweek op spetterende wijze: Anna Woltz komt op bezoek!

Dezer dagen verschijnt haar nieuwe boek (11+):  De spin en de sleutel.

Al sinds haar twaalfde schrijft Anna boeken. Ze begon met elke zomervakantie een boek. Toen ze eenentwintig was, lag er voor het eerst een boek van haar in de boekwinkel. Inmiddels schrijft ze het hele jaar door. Met haar boeken won ze veel prijzen, zowel in Nederland als in het buitenland. De boeken van Anna zijn namelijk in heel veel talen vertaald. De spin en de sleutel is haar zevenentwintigste boek. Eerder dit jaar verscheen Skip en de konijnendief, een boek voor jonge lezers in de reeks Tijgerlezen.

Vanaf 16.00 uur kun je in de winkel terecht voor een handtekening van Anna. Vooraf aanmelden is niet nodig.

Eerder deze middag is er een ontmoeting met fans vanaf 10 jaar; klik hier om daar meer over te lezen.

De foto van Anna boven dit bericht is gemaakt door Carli Hermes.

locatie: In de winkel

aanvang: 16:00

 

Edward van de Vendel in het Stadsklooster

08/10/2023

Ook in het Stadsklooster aan de Kanaalstraat wordt de Kinderboekenweek gevierd! Edward van de Vendel komt voorlezen en vertellen. Zijn boek Misjka won eerder dit jaar de Boon Literatuurprijs en Edward kreeg er ook een Zilveren Griffel voor. Natuurlijk gaat hij uit dit boek voorlezen. Niet alleen omdat hij er van die fijne prijzen voor kreeg, maar ook omdat het heel goed past bij het thema van de Kinderboekenweek.

Wij zijn er deze middag ook bij, met de boeken van Edward. Na afloop zal Edward boeken signeren.

Voor deze middag koop je kaartjes via de website van het Stadsklooster. De kaartjes kosten €7,50 of €3,50 (social price).

De foto van Edward bovenaan dit bericht werd gemaakt door Jota Chabel.

locatie: Stadsklooster Utrecht

aanvang: 15:30

 

Bij mij thuis – Je eigen kasteel!

11/10/2023

Annemarie van den Brink & Marja Baseler vertellen je alles over jouw eigen Kasteel Hartenstein, je Hersenhotel en het pretpark in je buik, ook wel bekend als Pretpark de Poepfabriek!

Grote kans dat je in een gezellig, redelijk gewoon huis woont en niet een kasteel of hotel, laat staan in een pretpark. Maar wist je dat in jouw eigen lijf wel een soort kasteel zit, een hotel én een pretpark?!

Annemarie van den Brink en Marja Baseler hebben uitgezocht hoe het er in je lichaam aan toe gaat.  Samen met Tjarko van der Pol maakten ze daar maar liefst drie boeken over:

kasteel hartenstein Het Hersenhotel

Kasteel Hartenstein, waarin je meegenomen wordt door alle kamers van je hart;
Het Hersenhotel, waarin je leest over de binnenkant van je hoofd en ontdekt wat jouw talenten zijn;
Pretpark de Poepfabriek, een ontdekkingsreis van hap tot plons!

Tijdens deze workshop in de Kinderboekenweek hoor je hoogst interessante weetjes over je eigen lijf. Je leert hoe je een perfecte drol tekent en je doet mee aan spannende quizjes.

Erbij zijn? Poepsimpel! Gewoon even aanmelden via info@kinderboekwinkelutrecht.nl; voor kinderen vanaf 7 jaar.

 

locatie: In de winkel

aanvang: 15:30

 

Schrijfcafé voor jonge schrijvers (10 t/m 14 jaar)

13/10/2023

Utrecht barst van het schrijftalent! We weten inmiddels dat naast de volwassen schrijvers er ook veel talentvolle jonge schrijvers (10 t/m 14 jaar) in en om de stad wonen. Speciaal voor die groep is ons maandelijkse schrijfcafé.

Eén keer in de maand kun je op vrijdagmiddag aanschuiven in de woonkamer van De Utrechtse Kinderboekwinkel. Je krijgt een inspirerende schrijfimpuls van een docent. Dat kan bijvoorbeeld gaan over inspiratie zoeken, verhaalperspectief, een goede plot bedenken; elke maand een ander onderwerp. Natuurlijk gaan we heel veel schrijven tijdens de bijeenkomsten en kun je schrijfvragen stellen. Ook mag je, als je aan een verhaal werkt, dat meenemen en de docent vragen om het lezen en feedback te geven.

Op de volgende dagen kun je in 2023 terecht bij het schrijfcafé:

Vrijdag 27 januari van 16 – 17.30 uur
Vrijdag 17 februari van 16 – 17.30 uur
Vrijdag 17 maart van 16 – 17.30 uur
Vrijdag 14 april van 16 – 17.30 uur
Vrijdag 12 mei van 16 – 17.30 uur
Vrijdag  9 juni van 16 – 17.30 uur
Vrijdag 22 september van 16 – 17.30 uur
Vrijdag 13 oktober van 16 – 17.30 uur
Vrijdag 10 november van 16 – 17.30 uur
Vrijdag 15 december van 16 – 17.30 uur

Kosten per keer: €17,50

Vooraf aanmelden via info@kinderboekwinkelutrecht.nl
minimaal aantal deelnemers: 5
maximaal aantal deelnemers: 12

locatie: In de winkel

aanvang: 16:00

 

Muzikale voorleesochtend met Suzanne Plugge

14/10/2023

Zaterdagochtend = Voorleesochtend.
Op deze tweede zaterdag in de Kinderboekenweek is de Voorleesochtend extra feestelijk en speciaal: Suzanne Plugge komt zingen uit haar gloedjenieuwe prentenboek: Ga maar lekker slapen

Dat belooft dus een wel heel ontspannen begin van de dag te worden voor peuters, kleuters en (groot)ouders!

Kom je lekker laven aan de prachtige stem van Suzanne en genieten van de mooie illustraties in het prentenboek, gemaakt door illustrator Esthet Bennink.

Je hoeft je niet in te schrijven voor deze activiteit

locatie: In de winkel

aanvang: 10:00

 

Loes Riphagen – Thuis bij kabouters

15/10/2023

Om de Kinderboekenweek extra feestelijk af te sluiten komt Loes Riphagen op bezoek!

Dit jaar verscheen haar vrij geweldige Kabouterboek. In dit boek lees en zie je hoe kabouters leven. Kabouters zijn ontzettend vindingrijk. Op de geweldige tekeningen die Loes maakte, zie je hoe handig ze allerlei spulletjes en frutseltjes gebruiken die je misschien wel uit je eigen huis herkent.

Deze middag verzorgt Loes een heuse ‘kabouterworkshop’ in onze winkel. We kunnen nu alvast beloven, dat wie er deze middag bij is, na afloop een echte gediplomeerde kabouterexpert is!

Voor mensen vanaf 4 jaar, graag vooraf even aanmelden via info@kinderboekwinkelutrecht.nl 

De foto van Loes boven dit bericht is gemaakt door Dennis Dekker.

locatie: In de winkel

aanvang: 15:30

 

Schrijfcafé voor jonge schrijvers (10 t/m 14 jaar)

10/11/2023

Utrecht barst van het schrijftalent! We weten inmiddels dat naast de volwassen schrijvers er ook veel talentvolle jonge schrijvers (10 t/m 14 jaar) in en om de stad wonen. Speciaal voor die groep is ons maandelijkse schrijfcafé.

Eén keer in de maand kun je op vrijdagmiddag aanschuiven in de woonkamer van De Utrechtse Kinderboekwinkel. Je krijgt een inspirerende schrijfimpuls van een docent. Dat kan bijvoorbeeld gaan over inspiratie zoeken, verhaalperspectief, een goede plot bedenken; elke maand een ander onderwerp. Natuurlijk gaan we heel veel schrijven tijdens de bijeenkomsten en kun je schrijfvragen stellen. Ook mag je, als je aan een verhaal werkt, dat meenemen en de docent vragen om het lezen en feedback te geven.

Op de volgende dagen kun je in 2023 terecht bij het schrijfcafé:

Vrijdag 27 januari van 16 – 17.30 uur
Vrijdag 17 februari van 16 – 17.30 uur
Vrijdag 17 maart van 16 – 17.30 uur
Vrijdag 14 april van 16 – 17.30 uur
Vrijdag 12 mei van 16 – 17.30 uur
Vrijdag  9 juni van 16 – 17.30 uur
Vrijdag 22 september van 16 – 17.30 uur
Vrijdag 13 oktober van 16 – 17.30 uur
Vrijdag 10 november van 16 – 17.30 uur
Vrijdag 15 december van 16 – 17.30 uur

Kosten per keer: €17,50

Vooraf aanmelden via info@kinderboekwinkelutrecht.nl
minimaal aantal deelnemers: 5
maximaal aantal deelnemers: 12

locatie: In de winkel

aanvang: 16:00

 

Schrijfcafé voor jonge schrijvers (10 t/m 14 jaar)

15/12/2023

Utrecht barst van het schrijftalent! We weten inmiddels dat naast de volwassen schrijvers er ook veel talentvolle jonge schrijvers (10 t/m 14 jaar) in en om de stad wonen. Speciaal voor die groep is ons maandelijkse schrijfcafé.

Eén keer in de maand kun je op vrijdagmiddag aanschuiven in de woonkamer van De Utrechtse Kinderboekwinkel. Je krijgt een inspirerende schrijfimpuls van een docent. Dat kan bijvoorbeeld gaan over inspiratie zoeken, verhaalperspectief, een goede plot bedenken; elke maand een ander onderwerp. Natuurlijk gaan we heel veel schrijven tijdens de bijeenkomsten en kun je schrijfvragen stellen. Ook mag je, als je aan een verhaal werkt, dat meenemen en de docent vragen om het lezen en feedback te geven.

Op de volgende dagen kun je in 2023 terecht bij het schrijfcafé:

Vrijdag 27 januari van 16 – 17.30 uur
Vrijdag 17 februari van 16 – 17.30 uur
Vrijdag 17 maart van 16 – 17.30 uur
Vrijdag 14 april van 16 – 17.30 uur
Vrijdag 12 mei van 16 – 17.30 uur
Vrijdag  9 juni van 16 – 17.30 uur
Vrijdag 22 september van 16 – 17.30 uur
Vrijdag 13 oktober van 16 – 17.30 uur
Vrijdag 10 november van 16 – 17.30 uur
Vrijdag 15 december van 16 – 17.30 uur

Kosten per keer: €17,50

Vooraf aanmelden via info@kinderboekwinkelutrecht.nl
minimaal aantal deelnemers: 5
maximaal aantal deelnemers: 12

locatie: In de winkel

aanvang: 16:00