Bestelperiode Kinderboekcampagnes schooljaar 2022-2023

20/04/2022 - 03/06/2022

In de periode van 20 april t/m 3 juni kunnen scholen in het primair onderwijs hun bestelling plaatsen voor de materialen voor vier Kinderboekcampagnes voor het komend schooljaar:

5 oktober t/m 16 oktober 2022 – Kinderboekenweek – materialen worden begin september geleverd

1 t/m 30 november 2022 Nederland Leest Junior – materialen worden begin oktober geleverd

25 januari  t/m 4 februari 2023 – Nationale Voorleesdagen – materialen worden eind december / begin januari geleverd

8 februari t/m 16 april – Kinderjury 2023 – materialen worden eind januari geleverd

Alle lespakketten en materialen voor deze vier campagnes moeten vóór 4 juni besteld zijn. De thematitels en prentenboeken uit de Prentenboek TopTien kunnen ook later nog besteld worden.

Klik hier voor meer informatie

aanvang: 00:00

 

Geef een prentenboek cadeau

13/05/2022 - 03/06/2022

In het kader van de actie ‘Geef een prentenboek cadeau!’ ligt vanaf 13 mei Ik zou wel een kindje lusten van Sylviane Donnio & Dorothée Monfreid voor €2,50 te koop in de boekhandel. 

De campagne Geef een prentenboek cadeau heeft als missie om alle kinderen in Nederland te laten opgroeien tussen de mooiste boeken. Ieder jaar bundelen boekhandels en diverse partners hun krachten om in het voorjaar een jeugdboek te kunnen aanbieden voor een klein bedrag. Op die manier wordt boekbezit haalbaar voor iedereen.

Omdat boekbezit en de gang naar de boekwinkel niet voor iedereen vanzelfsprekend is, houden we weer een inzamelactie in de winkel. Klanten kunnen Ik zou wel een kindje lusten bij ons aanschaffen en ook meteen in de winkel achterlaten als donatie. Voor de verspreiding van de gedoneerde boeken werken we dit jaar samen met Stichting Durf te Dromen en Taal doet meer. Stichting Durf te Dromen gaat ervan uit dat kinderen heel veel kunnen bereiken, als ze de kans daarvoor krijgen. Op twee locaties in de stad (in Overvecht en in Leidsche Rijn) worden kinderen begeleid bij hun huiswerk en het ontwikkelen van hun talenten. Taal doet meer verzorgt onder meer de Voorleesexpres in Utrecht.

aanvang: 00:00

 

Boekpresentatie ‘Aangespoeld’ van Mary Heylema

28/05/2022

Mary Heylema, schrijfster, stadsdichter van Zeist en verhalenjutter verblijft graag op Vlieland. Daar vond ze het verhaal over de Noorse negentiende-eeuwse, stoere Betzy Berg. Haar nieuwste boek Aangespoeld (9 – 12 jaar), is losjes gebaseerd op het leven van deze schilderes: een aangespoeld meisje op een vreemd eiland. Lief, vindt de moeder van Gooswinus, een wild dier met een jurk aan, vindt Gooswinus. Een verhaal over tegenstellingen en ook over Vlieland, over jutters, schilderen en praten met de zee.
In onze kelder vertelt Mary aan de hand van enkele zee-schilderijen van Betzy over dit bijzondere boek en natuurlijk leest ze eruit voor. Illustrator Milou Trouwborst komt ook en vertelt over de tekeningen die zij voor het boek maakte. En er is een wedstrijd waar stoerheid voor nodig is!

Gezellig als je er bij bent! Graag vooraf aanmelden via info@kinderboekwinkelutrecht.nl

aanvang: 14:00

 

De spoken van het stadhuis in onze kelder!

04/06/2022

Ter gelegenheid van het grote feest 900 jaar Utrecht, dat deze maand losbarst, verschijnt het boek De spoken van het stadhuis en andere Utrechtse verhalen (9+)
Twintig auteurs die in en om Utrecht wonen, schreven een verhaal voor deze bundel. Ieder verhaal speelt op een bijzondere locatie in de stad. Bij iedere locatie is een korte toelichting geschreven waardoor je iets meer te weten komt over de betreffende plek.

Deze middag komt Koos Meinderts, de samensteller van het boek vertelt deze middag in onze werfkelder (ook een bijzondere Utrechtse locatie toch?!) over het boek. Annette Fienieg, die de illustraties voor het boek maakte, is ook bij. Er zijn wat auteurs aanwezig en er wordt natuurlijk ook voorgelezen!

2 juni is de officiële presentatie van het boek in het stadhuis. De burgemeester krijgt dan het eerste exemplaar overhandigd. Deze presentatie is voor een select gezelschap, dus hartstikke leuk dat Koos, Annette en een paar andere schrijvers 4 juni in onze kelder het boek nog eens komen vieren! Iedereen is welkom, wel graag even vooraf aanmelden via info@kinderboekwinkelutrecht.nl

aanvang: 15:00

 

Schrijfcafé voor jonge schrijvers (10 t/m 14 jaar)

24/06/2022

Utrecht barst van het schrijftalent! We weten inmiddels dat naast de volwassen schrijvers er ook veel talentvolle jonge schrijvers (10 t/m 14 jaar) in en om de stad wonen. Speciaal voor die groep is ons maandelijkse schrijfcafé.

Eén keer in de maand kun je op vrijdagmiddag aanschuiven in de woonkamer van De Utrechtse Kinderboekwinkel. Je krijgt een inspirerende schrijfimpuls van een docent. Dat kan bijvoorbeeld gaan over inspiratie zoeken, verhaalperspectief, een goede plot bedenken; elke maand een ander onderwerp. Natuurlijk gaan we heel veel schrijven tijdens de bijeenkomsten en kun je schrijfvragen stellen. Ook mag je, als je aan een verhaal werkt, dat meenemen en de docent vragen om het lezen en feedback te geven.

Op de volgende dagen kun je in het schooljaar 21/22 terecht bij het schrijfcafé:

Vrijdag 29 oktober van 16 – 17.30 uur
Vrijdag 26 november van 16 – 17.30 uur
Vrijdag 17 december van 16 – 17.30 uur
Vrijdag 21 januari van 16 – 17.30 uur
Vrijdag 18 februari van 16 – 17.30 uur
Vrijdag 25 maart van 16 – 17.30 uur
Vrijdag 22 april van 16 – 17.30 uur
Vrijdag 20 mei van 16 – 17.30 uur
Vrijdag 24 juni van 16 – 17.30 uur

Kosten per keer: €15,00

Vooraf aanmelden via info@kinderboekwinkelutrecht.nl
minimaal aantal deelnemers: 5
maximaal aantal deelnemers: 12

aanvang: 16:00

 

Jozua Douglas komt vertellen en signeren

01/07/2022

Toen Jozua Douglas in september 2021 over zijn nieuwe boek Bureau S.P.E.U.R.N.E.U.S. en de boekenmaffia kwam vertellen, konden, vanwege de corona-maatregelen, niet al zijn Utrechtse fans daar bij zijn. Daarom zijn we hartstikke blij dat Jozua nog een keer bij ons op bezoek wil komen! Zorg dat je er deze keer bij bent en meld je aan via info@kinderboekwinkelutrecht.nl 

Foto Mark Kohn

Jozua Douglas werd geboren in een piepklein, armoedig huisje bij de dijk. Dat is best sneu als je bedenkt dat zijn voorvader een beroemde ridder was met een groot kasteel in Schotland. Nu woont Jozua in de provincie Utrecht. Jozua begon zijn carrière met poëzie schrijven en won hiermee diverse prijzen. Inmiddels schrijft hij voor kinderen. Zijn boeken De verschrikkelijke badmeester, De vreselijke tweeling en de serie Costa Banana zijn ongelooflijk grappig en razend populair. Er verschenen ook prentenboeken van zijn hand, waaronder De Kusjeskrokodil (met Loes Riphagen) en Het monsterbonsterbulderboek (met Marieke Nelissen). Zijn nieuwste boek is Bureau Speurneus en de boekenmaffia, deel twee in deze serie verschijnt in september.

Jozua won verschillende prijzen met zijn boeken: de Hotze de Roosprijs met De verschrikkelijke badmeester, de Pluim van de Senaat van de Nederlandse Kinderjury voor De gruwelijke generaal, de Pluim van de Senaat van de Nederlandse Kinderjury voor De ongelooflijke Ravi Ravioli. Ook verkoos het kinderboekenpanel van DWDD beide boeken tot een van de beste kinderboeken van 2015 en 2016. In 2018 schreef Jozua het Kinderboekenweekgeschenk De eilandenruzie, deel 5 in de serie Costa Banana.

Houd je je boekbespreking over een van Jozua’s boeken? Kijk dan op de boekbesprekingpagina van Jozua Douglas voor tips en een spreekbeurtpakket.

 

locatie: In de winkel

aanvang: 16:00