De Utrechtse Kinderboekwinkel
 

In april is het weer zo ver: de landelijke campagne geef een prentenboek cadeau start en in alle boekwinkels is Woeste Willem te koop voor 2,50 euro.  Heel Utrecht gaat voor lezen maakt mogelijk dat iedere Utrechtse School zes exemplaren van Woeste Willem ontvangt. Ook zorgen we voor posters waarmee je de klas helemaal in Woeste Willem sfeer kan brengen.

Het verhaal van Woeste Willem heeft allerlei aanknopingspunten voor leuke activiteiten  waarmee je voorleesplezier en verhaalbeleving versterkt. Op deze pagina vind je ideeën voor de organisatie van een echt voorleesfeest en andere suggesties bij het boek.

Voorleesfeest!
Organiseer een echt Woeste Willem voorleesfeest voor kleuters, leerkrachten en ouders.

Hoe bereid je dit voor?
Introduceer het verhaal van Woeste Willem eerst in de klas.  Lees het verhaal vaker voor. Zo geef je kinderen de kans het verhaal met de verhaallijn en verbanden steeds meer eigen te maken. Wat spreekt kinderen aan in het verhaal? Piraten, boten, bos of vriendschap? Speel daarop in.

Kies je bijvoorbeeld voor piraten? Knutsel een piratenboot, een zeil of een ooglapje. Versier samen met kinderen de klas in het thema van Woeste Willem. Maak een mooie piratenuitnodiging voor ouders.

 • Nodig ouders en kinderen uit
 • Vraag kinderen verkleed te komen (bijvoorbeeld als piraat)
 • Zet een grote schatkist in de ruimte.

Het feest!
Kinderen kennen het verhaal. Dit verhoogt de voorleespret.

 • Start met een spelletje, bijvoorbeeld: stamp allemaal even rond als Woeste Willem. Kunnen de kinderen ook zo mopperen als Woeste Willem?
 • Lees het verhaal van Woeste Willem in stukjes voor. Gebruik materialen, zoals voorwerpen uit het bos, een vlieger en een zwemband, om het verhaal levendig te kunnen vertellen
 • Bereid een paar leuke vragen voor. Bijvoorbeeld:
  • ‘En nu opgehoepeld!’ Denken jullie dat Frank nog terug durf te komen? Wat zou jij doen als je Frank was?
  • Willem is helemaal in de war. Waarom is hij zo zenuwachtig?
 • Bedenk een activiteit die ouders en kinderen samen kunnen doen. Bijvoorbeeld:
  • Verzin samen een verhaal voor in de kist. Maak hier een mooie tekening van.

Hebben jullie budget? Koop voor alle leerlingen het prentenboek Woeste Willem. Wat een verrassing als kinderen dit boek tijdens het voorleesfeest krijgen! Dan kunnen zij thuis verder lezen.

Wat heb je nodig?

 • Het boek Woeste Willem
 • Een uitnodiging voor ouders
 • Materialen om de ruimte te versieren
 • Materialen uit het boek: een vlieger, een zwemband, een kist voor verhalen, bootjes etc.

Andere suggesties bij Woeste Willem

Willem is een humeurige en mopperende zeerover, maar met het jongetje Frank sluit hij vriendschap en aan hem vertelt hij al zijn avonturen. Het verhaal van Woeste Willem heeft allerlei aanknopingspunten voor leuke activiteiten  waarmee je voorleesplezier en verhaalbeleving versterkt.  Hier lees je een paar tips:

Een tip vooraf:
Het verhaal van Woeste Willem heeft veel verschillende thema’s. Bos, zeerovers, vriendschap, angst… Je kunt van alles voorbereiden, maar zorg ook dat je aansluit bij de interesses van kinderen.  Wat spreekt hen aan?

Voorlezen

 • Laat de kaft zien van Woeste Willem. Wat zie je allemaal? Waar gaat Woeste Willem naartoe? Wat vind je van het schip?
 • Op de eerste bladzijde is veel te zien. Je kunt een les vullen door alleen naar deze plaat te kijken! Welke dieren zie je? Wat doen zij? Hoe ziet het huis van Woeste Willem eruit? Zou jij daar willen wonen? Waarom zou hij een schip hebben nagebouwd? Waar tuurt Woeste Willem naar?
 • Lees het verhaal vaker voor. Als je vaker voorleest, kun je kinderen ook vragen stellen over de verbanden in het verhaal. Bespreek bijvoorbeeld hoe Woeste Willem verandert van mopperend, naar vrolijk naar zenuwachtig. Wat is er aan de hand?
 • Naar aanleiding van het verhaal kun je allerlei activiteiten doen. Laat hiermee voldoende ruimte voor de fantasie van kinderen!

Drama: Woeste Willem is een brombeer. Hij houdt niet van gezelschap. Speel samen Woeste Willem na. Kunnen de kinderen ook zo mopperend en angstaanjagend kijken?  Bespreek met elkaar: hoe kun je een brombeer weer opvrolijken?

Fantasie: Woeste Willem vertelt avontuurlijke verhalen over zijn tijd als zeerover. Hebben jullie zelf een kist staan? Zet de kist midden op de groep. Bedenk en maak met de kinderen voorwerpen voor in de kist. Een monster waar je wel eens over droomt. Laat kinderen vertellen over hun monster. Zijn zij net als Woeste Willem goede verhalenvertellers?

Knutselen: Maak samen een vlieger, beplak een zwemband, een zeil voor een piratenschip of teken je eigen droomhuis. Op Pinterest staan veel voorbeelden!

Het bos:  Naar aanleiding van het verhaal kun je met kinderen het thema bos verkennen: ga naar het park of het bos, opzoek naar de dieren uit het boek. Kunnen kinderen ook zulke grote bomen met wortels vinden? Lees een informatief boekje over het bos en maak een thematafel met spulletjes uit het bos

Kijk online voor veel meer ideeën. Goudstukken tellen, een schatkaart maken, flessenpost… Je kunt alle kanten op!

Kijk op www.heelutrechtgaatvoorlezen.nl, www.geefeenprentenboekcadeau.nl en op www.mediasmarties.nl voor meer inspiratie!

 
De mooiste informatieve boeken voor "thuisonderwijs"

Zo kom je deze weken zonder school wel door!