De Utrechtse Kinderboekwinkel
 

Betoverende sprookjes met Charlotte Dematons

Datum: 17/12/2022
Tijd: 14:00 - 15:00

In de Kinderboekenweek was Charlotte Dematons onze gast. Een kelder vol fans hing op zondagmiddag 9 oktober ruim een uur lang aan de lippen van deze geweldig leuke en creatieve vrouw. Voor wie het toen gemist heeft (of Charlotte nóg een keer wil zien) hebben we goed nieuws: Charlotte komt weer naar Utrecht!

Deze keer bezoekt ze het Stadsklooster. Vanwege de sprookjesachtige kersttijd, zal ze twee sprookjes vertellen uit het Groot Biegel Sprookjesboek. En verder gaat ze samen met de kinderen aan de slag. Onder leiding van en met de creatieve inspiratie van Charlotte, worden er kerstkaarten gemaakt.

Informatie over de kaartverkoop vind je de website van het Stadsklooster

Over Charlotte:

Charlotte Dematons werd geboren in Frankrijk. Haar vader was een Fransman, die vloeiend Nederlands sprak. Haar moeder was een Nederlandse die vloeiend Frans sprak. Na de middelbare school kwam Charlotte in Nederland wonen om in Amsterdam aan de Gerrit Rietveld Academie te studeren, waar ze onder anderen les kreeg van Thé Tjong Khing.

Charlotte illustreerde voor schoolmethodes, informatie boekjes en kindertijdschriften, maar maakte vooral veel illustraties bij de verhalen van kinderboekenschrijvers. Zo verscheen bijvoorbeeld vorig jaar het Groot Biegel sprookjesboek met prachtige illustraties van Charlotte. Het meest bekend en geroemd is Charlotte om de prentenboeken die ze in haar eentje maakte, zoals De gele ballonNederland en natuurlijk Alfabet.

Het werk van Charlotte kenmerkt zich door de vele details en de enorme precisie waarmee alles getekend en geschilderd is. Het gerucht gaat dat ze het liefst werkt met een penseel met maar drie haartjes. Daarnaast springt het plezier waarmee Charlotte haar werk maakt meteen in het oog. In 2021 won Charlotte de Kinderboekwinkelprijs voor haar prachtige Alfabet. Uit het juryrapport van de Kinderboekwinkelprijs: ‘Het is een feest om te mogen dwalen door de enorme creatieve en lenige hersenspinsels van Charlotte Dematons. Het zichtbare plezier waarmee zij dit bedacht, evenals de waanzinnige grondigheid en inspanning waarmee ze het maakte, spatten ervan af.’

Locatie
Stadsklooster Utrecht

 
Utrechtse makers

In de Utrechtse Kinderboekwinkel zijn we trots op – en blij met alle mooie kinderboeken die in onze eigen stad gemaakt worden!
Veel toonaangevende kinderboekenmakers wonen in Utrecht; logisch ook, als je bedenkt dat Utrecht Unesco City of Literature is.