De Utrechtse Kinderboekwinkel
 

Charlotte Dematons bezoekt de winkel

Datum: 09/10/2022
Tijd: 15:00 - 16:00

Charlotte Dematons won de Kinderboekwinkelprijs 2021 met het geweldige boek Alfabet. Tijdens de prijsuitreiking spraken we met haar af dat ze een keer in onze winkel op bezoek zou komen. Nu, in de Kinderboekenweek 2022, is het dan zover! We kijken er enorm naar uit en we weten vrij zeker dat dat ook geldt voor de vele fans die Charlotte in Utrecht heeft.

De fans van Charlotte zijn (ongeveer) 4 t/m 104 jaar oud, dus deze activiteit is voor alle leeftijden. Wil je er bij zijn, meld je dan aan via e-mail: info@kinderboekwinkelutrecht.nl

Over Charlotte:

Charlotte Dematons werd geboren in Frankrijk. Haar vader was een Fransman, die vloeiend Nederlands sprak. Haar moeder was een Nederlandse die vloeiend Frans sprak. Na de middelbare school kwam Charlotte in Nederland wonen om in Amsterdam aan de Gerrit Rietveld Academie te studeren, waar ze onder anderen les kreeg van Thé Tjong Khing.

Charlotte illustreerde voor schoolmethodes, informatie boekjes en kindertijdschriften, maar maakte vooral veel illustraties bij de verhalen van kinderboekenschrijvers. Zo verscheen bijvoorbeeld vorig jaar het Groot Biegel sprookjesboek met prachtige illustraties van Charlotte. Het meest bekend en geroemd is Charlotte om de prentenboeken die ze in haar eentje maakte, zoals De gele ballon, Nederland en natuurlijk Alfabet.

Het werk van Charlotte kenmerkt zich door de vele details en de enorme precisie waarmee alles getekend en geschilderd is. Het gerucht gaat dat ze het liefst werkt met een penseel met maar drie haartjes. Daarnaast springt het plezier waarmee Charlotte haar werk maakt meteen in het oog. Uit het juryrapport van de Kinderboekwinkelprijs: ‘Het is een feest om te mogen dwalen door de enorme creatieve en lenige hersenspinsels van Charlotte Dematons. Het zichtbare plezier waarmee zij dit bedacht, evenals de waanzinnige grondigheid en inspanning waarmee ze het maakte, spatten ervan af.’

Locatie
In de winkel

 
Utrechtse makers

In de Utrechtse Kinderboekwinkel zijn we trots op – en blij met alle mooie kinderboeken die in onze eigen stad gemaakt worden!
Veel toonaangevende kinderboekenmakers wonen in Utrecht; logisch ook, als je bedenkt dat Utrecht Unesco City of Literature is.