De Utrechtse Kinderboekwinkel
 

Inkoopfeest – najaar 2022

Werken in de Utrechtse Kinderboekwinkel is natuurlijk altijd een feest. Omringd door geweldige kinderboeken én de leukste klanten voelen wij ons de grootste bofkonten van Utrecht.

Elke week verschijnen er tientallen nieuwe kinderboeken en in deze blog geven we jullie een inkijkje achter de schermen van het inkopen.

Hoewel de Kinderboekwinkel qua winkeloppervlakte niet al te ruim is, horen we vaak van klanten dat het assortiment verrassend uitgebreid is. Wat veel mensen niet weten, is dat er bij het inkopen van de kinderboeken nog best wat komt kijken…

In de boekenbranche zijn er drie inkoopbeurzen per jaar: in het voorjaar, de zomer en het najaar. Op zo’n beurs presenteren uitgeverijen hun nieuwe titels voor de komende vier maanden. Voorafgaand aan de beurs sturen uitgeverijen al informatie naar de boekhandel over deze titels in aanbiedingsbrochures.
En hier begint voor ons, als team van de Utrechtse Kinderboekwinkel, het inkoopproces. Zodra er brochures binnenkomen nemen we die door. We bekijken de titels en bedenken welke kinderboeken we wel en niet zullen inkopen (want helaas blijft het winkeloppervlak bij elke beurs hetzelfde) en welke titels we zouden willen uitlichten in een etalage.
Tot zover weinig spannends, zou je zeggen. Waarom gaan we eigenlijk nog naar de inkoopbeurs als we alles al precies weten? Nou, in de praktijk worden wij op de beurs juist verrast! In de brochures kunnen uitgeverijen niet alle boeken volledig bespreken en soms blijkt een boekomslag ons behoorlijk op het verkeerde been te zetten. Op de inkoopbeurs zijn (bijna) alle uitgeverijen aanwezig met vertegenwoordigers. Deze vertegenwoordigers houden gesprekken met boekhandelaren én laten materiaal zien van de nieuwe boeken. En dat is nou net waarom deze beurzen zo belangrijk zijn voor ons. We kunnen niet alle titels klakkeloos inkopen, maar we kunnen wel pareltjes uitzoeken.
O, en wat we ook graag doen op zo’n beurs: wilde plannen verzinnen voor etalages en auteursbezoeken. Het feest dat boeken inkopen heet!


Mirjam en Dorothé op de beurs 

Ook voor dit najaar hebben wij veel fijne titels in de brochures gezien. We delen ze graag:

Condor
Bij Condor vielen we vooral voor een stel knuffels. In november zullen Dog Man en Kleine Karel als knuffel verschijnen. Een musthave voor alle fans!

Fontaine
Bij Fontaine springt het nieuwe boek van Geert-Jan Roebers en Margot Westermann in het oog: Dit was de plastictijd – Over een smerig soepzootje & jonge helden. Waarin een archeoloog aan zijn buurkinderen vertelt over de plastictijd, de tijd waarin wij nu leven. ‘Hoe leggen we dit aan onze kinderen uit? Dat we een heel groot, in bubbeltjesplastic verpakt probleem hebben. Geen leuke boodschap, stom verhaal. Maar we gaan het tóch vertellen’.

De Fontein
Op 6 september verschijnt het nieuwste boek van Jozua Douglas: Bureau S.P.E.U.R.N.E.U.S. en de junglebende. Wij zijn er klaar voor!

Gottmer
Bij Gottmer zetten ze groots in met een prachtige poëziebundel: Heel de wereld wordt wakker, samengesteld door Jaap Robben en geïllustreerd door Sebastiaan Van Doninck. Een fijne bloemlezing van jeugdpoëzie van de afgelopen 30 jaar.
Op veler verzoek brengt uitgeverij Gottmer de boeken van Lucy Strange uit in hardcover. (Het geheim van het Nachtegaalbos, Ons kasteel aan zee, De zusjes uit het Verzonken Moeras) Wat zullen die mooi staan in de kast!
Ook de fans van Rachel Bright en Jim Field kunnen in hun handjes knijpen. Van dit fantastische duo, bekend van De leeuw in de muis, verschijnt in oktober een nieuw prentenboek: Gekkie de Gekko.

Hoogland & Van Klaveren

Vrolijk van Mies van Hout wordt al even gemist. Gelukkig komt deze titel snel weer in de winkel. Zowel in prentenboek als in klein kartonboek.

Lannoo
Fans van Agent en Boef kunnen hun hart ophalen met het nieuwe AVI-boek dat in september verschijnt: Bravo voor Boefini. (AVI M4) Giechelend leren lezen gegarandeerd.
Voor de beginnende lezers (en jongere kinderen) die nog graag voorgelezen worden is het nieuwe prentenboek van Vos en Haas (met recepten!) een heerlijk alternatief: Zoete soep en andere verhalen om van te snoepen.

Lemniscaat
Eind september verschijnt de nieuwe cd van Boudewijn de Groot en Jaco van der Steen, waarvan Mark Janssen (Eiland, Dino’s bestaan niet) een liedjesprentenboek maakte waarbij iedereen weg kan dromen: Soms als ik een vlinder zie.
Na een aantal bloedstollende boeken voor 12+ komt Marloes Morshuis dit najaar met een spannend boek voor kinderen vanaf 10 jaar: De geest van het Besiendershuis, over zes kinderen die willen bewijzen dat de verhalen over een spookhuis niet waar zijn… We kunnen bijna niet wachten!

Leopold
Joebelabambam! In november verschijnt het epische slotdeel van de Gorgel-trilogie: De Gorgels en de laatste kans.

Luitingh-Sijthoff
Bij Luitingh-Sijthoff verschijnt in september het laatste deel in de Spiegelpassante-serie van Christelle Dabos: De storm van de echo’s. Mirjam is fan van het eerste uur van deze geweldige YA-fantasy vol fantastische personages en verrassende plotwendingen. Bingelezen maar!

Overamstel
Juf Braaksel is nog niet klaar met groep 7 en zal terugkeren in Juf Braaksel en de woeste achtervolging. Kunnen Lucas, Lotte, Milou en Thijs ervoor zorgen dat ze nooit meer terugkomt?

Ploegsma
Bij Ploegsma viel ons oog op het nieuwe jeugdboek van Philip Reeve: Ultra Donker en de Wachters van Wildzee. Een magische vertelling over vriendschap, familie en de onstuimige kracht van de zee. Klinkt perfect voor onder een dekentje tijdens de wintermaanden.

Querido
Groot Bob Popcorn-fan Maud wordt, net als veel andere fans, al even in spanning gehouden. Maar 1 november verschijnt dan toch echt het vierde boek over de opvliegende Bob: Bob Popcorn – Meesterkok. Yes!
In oktober verschijnt ook het (langverwachte) vervolg op Marjolijn Hofs Lepelsnijder. In De kaarten van madame Petrova is Silke samen met haar tweelingbroer Janis gevlucht uit angst voor de voorspelling van de waarzegster madame Petrova. Wat heerlijk dat we ons weer kunnen onderdompelen in de sfeervolle wereld van Lepelsnijder.
Dorothé kijkt als groot Bart Moeyaert-fan enorm uit naar zijn nieuwste parel: Morris, de jongen die de hond vond. ‘Vrieskoud en hartverwarmend’, aldus de uitgever.

Unieboek
Janneke Schotveld lijkt voorlopig nog niet klaar te zijn met de verhalenbundels. (Fijn!) In Adiba – De oude heks in de eikenboom kunnen we nog veel meer lezen over een van de favoriete personages uit de bundel De kikkerbilletjes van de koning en andere sprookjes. Precies op tijd voor de feestdagen!
Van Mirjam Mous (Boy 7) verschijnt in november weer een YA-thriller: Otis’ redding. Hierin draait het om ‘urban explorer’ Melvin die samen met zijn broer Otis stiekem verlaten gebouwen bezoekt. Het belooft een jeugdthriller te worden om van te smullen! (#lezenvoordelijst)

Volt
Grootste blikvanger bij Volt Kind is het vervolg op de chagrijnigste eenhoorn uit de geschiedenis. De NEEhoorn en de Slangzaam zal op 30 augustus zijn opwachting maken. Is één boek over de NEEhoorn niet genoeg dan?! NEE! (Al willen we best toegeven dat de KUS-m’n-KONT-hond, de WAT-beer en de WELLES-prinses minstens zo grappig zijn als de naamgever van het boek.)
Ook naar de prequel van Moordgids voor lieve meisjes kijken we erg uit: In Doodleuk lezen we hoe Pip met haar vrienden voor detective speelt tijdens een roaring twenties moordmysteriefeestje. Maar wanneer het spel eenmaal is begonnen laat Pip zich volledig meesleuren in de fantasiewereld vol intriges en moord.

 
Utrechtse makers

In de Utrechtse Kinderboekwinkel zijn we trots op – en blij met alle mooie kinderboeken die in onze eigen stad gemaakt worden!
Veel toonaangevende kinderboekenmakers wonen in Utrecht; logisch ook, als je bedenkt dat Utrecht Unesco City of Literature is.