Nieuwe boeken – voorjaar 2023

Wat brengt het voorjaar ons?

In een eerdere blog gaven we jullie al een inkijkje in hoe wij op de beurs onze boeken inkopen.
Traditiegetrouw beginnen we in januari, na het opmaken van de balans (en de oliebollen) met het voorbereiden van de voorjaarsbeurs. We lieten ons in Hoevelaken inspireren, enthousiasmeren en verleiden tot het inkopen van fijne boeken. Er komt veel moois aan dit voorjaar! In deze blog enkele hoogtepunten waar we naar uit kijken.

Naast de mooie boeken nog een ander hoogtepunt op de voorjaarsbeurs: Mirjam kwam Dolfje Weerwolfje tegen!

De boeken waar we naar uit kijken, geordend per uitgever

Billy Bones

We zijn in de winkel groot fan van de boeken over Knots, die zich afspelen in de oertijd. Knots’ stoere zusje hobbelt ook vaak mee, maar nu krijgt ook Tuf haar eigen boek. Dat belooft een fantastisch avontuur te worden!

Condor

Uitgeverij Condor is vooral bekend door Dog Man en de boeken van Maarten Kuipers. We waren dan ook verrast Ramon de bizon tegen te komen in hun aanbiedingsfolder. Een eigenzinnig verhaal over de liefde voor boeken; daar houden we van!

De Fontein

Grootste blikvanger bij uitgeverij De Fontein is het nieuwe boek van Oliver Jeffers: Ondertussen op aarde… Een prentenboek in de stijl van Samen hier en Samen gaan bouwen, maar dan voor een wat oudere doelgroep (6+), over de geschiedenis van onze wereld en het universum.

Gottmer

Op het omslag van de brochure van Gottmer prijken de hoofdrolspelers van het nieuwe boek van Loes Riphagen. Een boek over het leven van de moderne kabouter stond al jaren op het verlanglijstje van Loes Riphagen. En zodra je de prenten van Het kabouterboek ziet, snap je ook waarom!
Naast de schattige kabouters van Loes Riphagen vielen we ook voor de Twee schatjes van ratjes van Erik van Os & Elle van Lieshout en Thé Tjong-Khing. Een heerlijk stout prentenboek over tante Dominante en haar neefjes; om van te smullen!

Hoogland & Van Klaveren

Fans van de boeken van Koos Meinderts (en daar horen wij natuurlijk ook bij!) kunnen hun hart ophalen met Zebedeus en het ganzenbord van Wisse. Een humoristisch, luchtig-filosofisch verhaal vol wonderlijke personages en curieuze avonturen. Met prachtige illustraties van Annette Fienieg.
Hiernaast verschijnt er ook een nieuw boek van een van onze favoriete auteurs van peuterboeken: Susanne Strasser (van o.a. De walvis gaat in bad) trakteert ons op een stapelverhaal om je vingers bij af te likken: De soep is klaar!

Kluitman

Alan Gratz schrijft al jaren over vriendschappen in uitzonderlijke situaties. Zijn nieuwste boek, De laatste granaat, gaat over de Japanse Hideki en de Amerikaanse Ray die elkaar ontmoeten een gevecht dat hun levens voor altijd zal veranderen.

 Lannoo

De boomhut van Andy & Terry is weer uitgebreid met 13 verdiepingen. De waanzinnige boomhut van 156 verdiepingen bevat nu onder meer een wensput, een wereldrecordverbreekverdieping en een gevonden-worstjesbureau.

Lemniscaat

Het was liefde op het eerste gezicht toen we bij Lemniscaat kennismaakten met Jonathan. Dit lieve eendje heeft een grote droom: in het circus werken. Maar dat gaat niet zo makkelijk…
Het kinderboekendebuut van Hans Sibbel (Lebbis!) gaat ook over doorzetten. In Hoe vang je een grote vis? lees je alles over jacht, spanning én de vriendschappen die ontstaan bij vissen.
Waar we nog het meest naar uitkijken bij Lemniscaat is het nieuwe boek van Annejan Mieras: Het kleine heelal, waarin Raaf geschorst wordt van school, ze hun huis uit moeten en iedereen geheimzinnig doet…

Leopold

Eyecatcher bij Leopold is het nieuwe boek van Dave Eggers. De hond die alles zag is een hartverwarmend avontuur, verteld vanuit het perspectief van een hond.
Na Magneetje komt Milja Praagman met een nieuwe dichtbundel vol verwondering en sprankelende tekeningen: Ik kleur van jou.

Luitingh-Sijthoff

Iedere lezer heeft het vast eens meegemaakt: zo opgaan in (de illustraties van) het verhaal dat je zou willen dat je ook in die vertelwereld zou kunnen zijn. Van de tekst en de illustraties van Vos en zoon spat zo’n geweldige sfeer af, dat wij er best zouden willen vertoeven!
Naast de gezelligheid van Vos en zoon heeft Luitingh-Sijthoff ook plek voor een serieus en belangrijk boek in hun brochure. Marlies Slegers (van o.a. De briefjes van Pelle) schreef met We moeten je iets vertellen een mooie jeugdroman over loslaten, acceptatie en liefde.

Ploegsma

In de winkel hebben we ook een kleine selectie Engelse kinderboeken. Afgelopen najaar kwam er een titel binnen waarvan we meteen enthousiast werden en reikhalzend uitkeken naar de vertaling. Julia en de haai is er nu en het is een pareltje!

Querido

Bij Querido verschijnen er maar liefst twee nieuwe titels van Edward van de Vendel waar we enorm naar uitkijken. Na Wat je moet doen als je over een nijlpaard struikelt verschijnt begin mei Gelukkig en blij, ook weer geïllustreerd door Martijn van der Linden. Eind april verschijnt Mijn spook en ik, met illustraties van Floor de Goede. Wat een feest!

Unieboek

De brochure van Unieboek staat in het teken van nieuwe delen in populaire series. In februari verschijnt het nieuwste deel over Het Ministerie van Oplossingen: Het Ministerie van Oplossingen en het spook van de Haviksburcht. En eind mei verschijnt het tiende (en helaas laatste deel) over de leukste juf van Nederland: Superjuffie in de storm.

Veltman

Toen De blaadjesdief in de Kinderboekenweek werd uitgekozen als thematitel was de eekhoorn meteen enorm geliefd bij kinderen en volwassenen. Bij ons was dit niet anders. We deden dan ook een voorjaarsdansje toen we zagen dat er een nieuw prentenboek kwam over onze grote (ietwat domme) vriend de eekhoorn: Dat is MIJN bloem!

 Volt

Bij Volt werden we heel enthousiast van de nieuwe serie voor beginnende lezers met informatieve boekjes: BAM! Ik lees. Geweldig voor alle weetjes-eters in groep 3-4.

En er is meer…

Dit is dus een deel van de stapels die we bestelden voor het voorjaar! Op onze socials (Facebook en Instagram) en via onze nieuwsbrief houden we je zo goed mogelijk op de hoogte van de verse boeken die we toevoegen aan ons assortiment – maar de beste manier om op de hoogte te blijven is regelmatig in de winkel langskomen, dat vinden we bovendien heel gezellig!

 
Utrechtse makers

In de Utrechtse Kinderboekwinkel zijn we trots op – en blij met alle mooie kinderboeken die in onze eigen stad gemaakt worden!
Veel toonaangevende kinderboekenmakers wonen in Utrecht; logisch ook, als je bedenkt dat Utrecht Unesco City of Literature is.